Nieuws | Het Schrijflab

SCHRIJVERS ABC Schrijfweek

schrijfweek 2020.jpg

Heb je plezier in schrijven en zoek je naar een ander soort vakantie? Schrijvers ABC geeft je deze zomer de ideale kans om spelenderwijs te leren schrijven in Zuid-Frankrijk. Zesentwintig schrijfopdrachten in zeven dagen. Heerlijk genieten in en moeiteloos schrijven op een relaxte locatie in de Franse Gers.

Je ontdekt hoe het schrijven voor jou werkt, overwint weerstanden en verliest onbezorgd de controle over wat er op papier komt. Je speelt met taal en techniek en doet schrijfervaring op, krijgt inzicht in wat er uit je pen vloeit. Je bewandelt ongebaande paden, schrijft vanuit wonderlijke invalshoeken en overtreft jezelf. Ongemerkt maak je je in een ontspannen sfeer het abc van het schrijven eigen.

De a is van het begrip actie dat de ruggengraat vormt van ieder verhaal. De b is de bron van het woord betekenis dat vraagt waar het verhaal over gaat. De c komt van conflict waar een goed verhaal niet zonder kan. De d staat voor de dialoog die een scène doet spetteren en sprankelen van energie. Schrijvers ABC, een zomerweek schrijven van a tot zet.

Locatie, verblijf en maaltijden

Het Schrijvers ABC wordt gegeven op Ons Schrijvershuis Haersma Staete in samenwerking met coöperatieve uitgeverij In de Rieten Stoel. Haersma Staete is een in de jaren tachtig gebouwde Franse villa in het noorden van de Gers op anderhalve kilometer van het stadje Condom. Haersma Staete heeft eenvoudig ingerichte slaapkamers: vijf tweepersoonskamers en één driepersoonskamer. 

Het Schrijflab houdt zich aan de coronaregels (zie coronamaatregelen Frankrijk ANWB) van het gastland. De maximum afstand is bepalend bij overnachting. De vijf tweepersoonskamers kunnen worden gebruikt door elk een persoon. De driepersoonskamer biedt voldoende ruimte om op afstand van elkaar te verblijven en te overnachten. Vorm je een stel dan kun je natuurlijk wel met zijn tweeën op een kamer logeren. Er is dus ruimte voor logies van acht personen. Ook biedt Haersma Staete gelegenheid tot kamperen in tent, camper of caravan tegen een aangepaste prijs.

Het verblijf plus ontbijt en lunch is bij de cursusprijs inbegrepen. Dit is inclusief de koffie, de thee en het water tijdens het schrijven.

In de omgeving zijn veel kleine restaurants waar u ’s avonds kunt genieten van een smakelijke maaltijd. Daar kunnen we als groep reserveren, maar u bent vrij een eigen keuze te maken. Ook is het mogelijk gezamenlijk een uitgebreide borrelhap klaar te maken, of een barbecue te organiseren op Haersma Staete.

Wie, wat, waar en wanneer

Data:                         23 t/m 29 augustus 2020

Locatie:                     Haersma Staete, Condom, Gers, Frankrijk

Kosten Schrijfweek:  € 795,- p.p.
                                  Inclusief logies, ontbijt en lunch.

Schrijfdocent:            Koos van den Kerkhof
Gastheer:                  Peter den Hollander

Aantal deelnemers:   7 - 12

Inschrijven voor:        9 augustus 2020

SCHRIJVERS ABC Schrijfweek 2020

Man Vrouw

E-CURSUS GEDICHTEN SCHRIJVEN

toetsenbord met letters oker.jpg

De E-cursus Gedichten Schrijven geeft de dichter in jezelf vrij spel. De cursus is bedoeld als een leerzame test met het oog op het ontwikkelen van je poëzie. Je leert persoonlijke en levendige gedichten te schrijven. Via handige technieken maak je kennis met associëren, waarnemen, observeren en experimenteren als creatief gereedschap. Een cursus die smaakt naar meer.

Voor wie?
De e-cursus gedichten schrijven is een must voor dichters die meer grip willen krijgen op wat ze schrijven, dichters met de ambitie om te publiceren, hun gedichten voor te lezen of voor te dragen. Gedreven dichters, bedachtzame dichters, rijmende dichters,  stadsdichters, online dichters, social media dichters, liedjesschrijvers, kleinkunstenaars en plezierdichters. Dichters die willen schrijven met hun eigen stem en in hun eigen stijl. Zij willen verrassen, anders zijn dan andere dichters, doordringen tot de kern van wat ze hebben te vertellen. Zij willen betere dichters worden, gehoord en gelezen worden.

Wat leer je?
Je leert creatieve en associatieve technieken te gebruiken. Daardoor doe je stof op om over te schrijven. In een handomdraai leer je persoonlijke ervaringen taalvaardig om te zetten in poëzie. Kernachtig geef je vorm aan je gedichten, maak je je de poëtische middelen eigen en vind je de balans tussen inhoud en vorm.

Wat doe je? 
De e-cursus Gedichten Schrijven is een combinatie van theorie en praktijk, waarbij de praktische kant de overhand heeft. De lessen helpen je bij het genereren van ideeën, je experimenteert met associatieve en ontregelende methodes om een vers te schrijven en je krijgt inzicht in de achtergrond van poëtische middelen. Je start met het schrijven van gedichten en ontvangt feedback van de docent.
De lessen hebben de bedoeling de cursist concreet aan het schrijven te zetten. In beginsel hebben ze een vaste indeling. Theoretische intro’s en schrijfopdrachten wisselen elkaar af. Werkvormen, schrijfopdrachten en reflectie zorgen voor levendige schriftelijke interactie en creatieve dynamiek naast de online gesprekken. Het geven van feedback aan de hand van eerst creatieve en later tekstkritische opdrachten, vormt een stimulerende voedingsbodem voor het werken aan herschrijfopdrachten.

Aantal lessen:  9
Duur:               9 maanden
Cursuskosten: € 450,00 
Afronding:        Certificaat
Deelname:        Individueel
Docent:            Koos van den Kerkhof 

E-cursus Gedichten Schrijven

Man Vrouw

E-CURSUS ESSAY SCHRIJVEN

   

Deze e-cursus heeft tot doel schrijvers te stimuleren hun essayistische teksten te verbeteren. Door middel van online associatieopdrachten en schrijfopdrachten leren ze persoonlijker en levendiger te schrijven. Ze maken kennis met associatie- en schrijftechnieken, oefenen met essayistische genres en leren gestructureerd herschrijven.
Voor wie?
De e-cursus is bestemd voor mensen die schrijven in de brede zin van het woord: bloggers, columnisten, schrijvers, influencers, journalisten, politici, docenten, zakelijke tekstschrijvers, wetenschappers en prozaschrijvers. Zij willen vooral geen saaie teksten schrijven, verzanden in clichés en chaotische teksten produceren. Nee, voor hen gaat het om het vinden van hun eigen stem en stijl. Zij willen het frisse, sprankelende stuk schrijven, hun essayistische kwaliteiten ontwikkelen en vooral willen ze gelezen worden.
Wat leer je?
Elke online les bestaat uit twee delen: het schrijven en het feedback geven. Aan het schrijven komt als regel een stuk theorie te pas waarbij literatuur wordt bijgevoegd die ertoe doet. De associatie- en schrijfopdrachten die daarbij horen bereiden voor op de slotopdracht. De opdrachten kunnen individueel en interactief zijn.
De feedback van de docent is eerst geleide feedback in de vorm van vraag en antwoord. Deze feedback heeft tot doel aan te zetten tot het verbeteren en herschrijven van de eigen essayteksten. Geleide feedback heeft een stimulerende functie en prikkelt de creativiteit. De docent geeft later ook online creatieve en technische feedback om de kwaliteit van de feedback te intensiveren.
De cursist leert zo lezersgericht te denken, schaaft aan de eenvoud en helderheid van zijn taal, streeft naar oorspronkelijk woordgebruik, vermijdt de platgetreden paden van het cliché en vindt stap voor stap zijn eigen stem en stijl.
Wat doe je?
Per les past de cursist technieken toe als beschrijven wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt, vertellen wat je hebt beleefd, beschrijven hoe je iets doet op een gebied waar je goed in bent, argumenteren en overtuigen en vergelijken en contrasten blootleggen.
Bij het toepassen van de schrijftechniek krijgt de cursist elke les een passend essayistisch genre aangereikt. Bijvoorbeeld de column, de blog, het opinieartikel, het mini-essay en het literaire essay.
En dat alles oefen je thuis in je eigen tempo. Per maand betekent het dat de e-cursist 4 à 5 uur besteedt aan de opdrachten.


Aantal lessen:    9
Duur cursus:      9 maanden
Cursuskosten:    € 450,00
Afronding:          Certificaat

Deelname:         Individueel

Docent:              Koos van den Kerkhof

E-cursus essay schrijven

Man Vrouw

Logo Kunstkeur.jpg