Nieuws | Het Schrijflab

Verhalen uit Het Schrijflab 2020

HS verhalenbundel coverontw_2020.jpg

Corona! Wie heeft het er niet over? Iedereen zegt daarover zijn zegje, heeft een mening en beweert dat het anders kan en beter.

Intussen zitten we met de gebakken peren. Het leven gaat verder en ook het Schrijflab.

Elk jaar geeft Het Schrijflab in samenwerking met uitgever Shinz Verhalen uit Het Schrijflab uit zoals je weet. En in weerwil van corona, de workshops die niet doorgingen en dan weer wel, doen we dat weer.

Verhalen uit Het Schrijflab 2020 gaat er komen. Weliswaar in 2021, maar toch.

Heb je weleens een workshop bij Het Schrijflab gevolgd of zelfs meerdere workshops, of een cursus dan kun je een verhaal inzenden tot en met 31 december 2020. Een essay of een vijftal gedichten mag ook als je een van de e-cursussen volgt of hebt gevolgd.
Heb je een verhaal op de plank liggen, aarzel dan niet. Het mag een zeer kort verhaal zijn, een autobiografische herinnering, een dystopie, reisverhaal of een humoristisch verhaal. Wat het ook wordt Verhalen uit Het Schrijflab 2020 is je gouden kans om te publiceren. 

Wil je jouw beste verhaal of misschien wel hoofdstuk, schets, portret of groteske inzenden? Vraag dan de voorwaarden aan. Mail naar info@hetschrijflab.nl.

Om de bundel mogelijk te maken, kost veel tijd aan voorbereiding, organisatie, selectie en redactie van de inzendingen. Bij de drie vorige edities van Verhalen uit Het Schrijflab was deze investering in tijd mijn jaarlijkse cadeau aan alle cursisten en coachees. Om de productie en de verschijning van de bundel in coronatijd en misschien straks ook wel een presentatie van de bundel mogelijk te maken, vraagt Het Schrijflab je een donatie te doen.

Wil je doneren? Dat kun je doen ten name van Het Schrijflab, bankrekening NL85 TRIO 0390.5387.44

Dank voor je hulp bij het opnieuw realiseren van de bundel.

Koos van den Kerkhof

Het Schrijflab

SCHRIJVEN NATUURLIJK: tijd, tempo en standpunt in je verhaal

meisje op klok.jpg

Favoriet lijkt bij verhalenschrijvers de ik-vorm te zijn. Liefst schrijft hij in de tegenwoordige tijd omdat die de lezer het gevoel zou geven dat alles hier en nu gebeurt.
Ben je echt geïnteresseerd verder te kijken dan biedt deze schrijfworkshop je de kans meer mogelijkheden in aanpak en opbouw van een verhaal te beproeven. Vragen waarover jij je buigt in Schrijven natuurlijk: tijd, tempo en standpunt in je verhaal zijn: Waar ligt de grens tussen schrijver en personage? Wat maakt je enthousiast voor een perspectief? Hoe versnel je en vertraag je in een verhaal? Welke invloed heeft de keuze van een tijd op je wijze van vertellen?

Wat doe je in deze schrijfworkshop?
• je oefent actief met de wendbare tegenwoordige tijd;
• je verkent je personage en wat het doet in de verleden tijd;
• je onderzoekt het effect van het gekozen vertelstandpunt;
• je vertraagt en versnelt je verhaal;
• je vindt uit wat de functie is van een flashback;

Wat leer je in deze schrijfworkshop?
• je leert de praktische verschillen tussen vertelperspectieven te onderscheiden;
• je leert als een acteur je personages kennen;
• je leert een personage te volgen, als met een camera bekijk je het van buiten, maar ook duik je in zijn hoofd;
• je leert creatief om te gaan met tijd, snelheid en perspectief in je verhaal.

Datum:     zaterdag 21 november 2020
Tijd:          10:00-16:00 uur
Locatie:    
CKE, Pastoor Petersstraat 180, Eindhoven
Kosten:    € 95,-- (lunch inbegrepen)
Docent:    Koos van den Kerkhof

Aantal deelnemers: 5 - 9

Man Vrouw

Voordragen met plezier en passie

HS Voordracht Etchica Voorn.jpg

In de praktijk blijkt dat het voordragen uit eigen werk niet altijd gemakkelijk is of “leuk” om naar te luisteren en te kijken. Voordragen vereist, net als het schrijven zelf, oefening. De kunst is om in een korte tijd de aandacht van mensen te vangen, vast te houden en een blijvende indruk achter te laten. Je wilt mensen ráken!
Dat is waar deze praktische workshop voor is bedoeld, handvatten aan te reiken en oefeningen te doen om als schrijver de beste performance uit eigen werk te kunnen geven.
Schrijver Etchica Voorn vertelt aanstekelijk over haar eigen podium- en voorleeservaringen, geeft praktische tips en handige adviezen.

Voor wie?

Voor schrijvers die (willen) voordragen uit eigen werk voor publiek. Oók online publiek.

Wat leer je? 
- Online of  live?
- Lichaamshouding en adem
- Podium- en microfoontechnieken

Wat doe je?
- Schrijfoefeningen
- Voordragen uit eigen werk
- Feedback ontvangen en bespreken

Heb je zin in een inspirerende middag?
Wil je met andere schrijvers oefenen in het voordragen uit eigen werk?  
Wil je je performance versterken?
Schrijf je dan in.

Datum:    uitgesteld vanwege corona
Tijd:         14:00-16:30 uur
Locatie:   De Rozenknop (bovenzaal), Hoogstraat 59, 5615 PA Eindhoven
Kosten:    € 45,00
Docent:    Etchica Voorn
 
Maximum aantal deelnemers: 10

Voordragen met plezier en passie

Man Vrouw

E-CURSUS GEDICHTEN SCHRIJVEN

toetsenbord met letters oker.jpg

De E-cursus Gedichten Schrijven geeft de dichter in jezelf vrij spel. Deze  schrijfcursus is bedoeld als een leerzame test met het oog op het ontwikkelen van je poëzie. Je leert persoonlijke en levendige gedichten te schrijven. Via handige schrijftechnieken maak je kennis met associëren, waarnemen, observeren en experimenteren als creatief gereedschap. Een schrijfcursus die smaakt naar meer.

Voor wie?
De e-cursus Gedichten Schrijven is een must voor dichters die meer grip willen krijgen op wat ze schrijven, dichters met de ambitie om te publiceren, hun gedichten voor te lezen of voor te dragen. Gedreven dichters, bedachtzame dichters, rijmende dichters,  stadsdichters, online dichters, social media dichters, liedjesschrijvers, kleinkunstenaars en plezierdichters. Dichters die willen schrijven met hun eigen stem en in hun eigen stijl. Zij willen verrassen, anders zijn dan andere dichters, doordringen tot de kern van wat ze hebben te vertellen. Zij willen betere dichters worden, gehoord en gelezen worden.

Wat leer je?
Je leert creatieve en associatieve technieken te gebruiken. Daardoor doe je stof op om over te schrijven. In een handomdraai leer je persoonlijke ervaringen taalvaardig om te zetten in poëzie. Kernachtig geef je vorm aan je gedichten, maak je je de poëtische middelen eigen en vind je de balans tussen inhoud en vorm.

Wat doe je? 
De e-cursus Gedichten Schrijven is een combinatie van theorie en praktijk, waarbij de praktische kant de overhand heeft. De lessen helpen je bij het genereren van ideeën, je experimenteert met associatieve en ontregelende methodes om een vers te schrijven en je krijgt inzicht in de achtergrond van poëtische middelen. Je start met het schrijven van gedichten en ontvangt feedback van de docent.
De schrijflessen hebben de bedoeling de cursist concreet aan het schrijven te zetten. In beginsel hebben ze een vaste indeling. Theoretische intro’s en schrijfopdrachten wisselen elkaar af. Werkvormen, schrijven en reflectie zorgen voor levendige schriftelijke interactie en creatieve dynamiek naast de online gesprekken. Het geven van feedback aan de hand van eerst creatieve en later tekstkritische opdrachten, vormt een stimulerende voedingsbodem voor het werken aan herschrijfopdrachten.

Aantal lessen:  9
Duur:               9 maanden
Cursuskosten: € 450,00 
Afronding:        Certificaat
Deelname:        Individueel
Docent:            Koos van den Kerkhof 

E-cursus Gedichten Schrijven

Man Vrouw

E-CURSUS ESSAY SCHRIJVEN

   Deze e-cursus heeft tot doel schrijvers te stimuleren hun essayistische teksten te verbeteren. Door middel van online associatieopdrachten en schrijfopdrachten leren ze persoonlijker en levendiger te schrijven. Ze maken kennis met associatie- en schrijftechnieken, oefenen met essayistische genres en leren gestructureerd herschrijven.
Voor wie?
De e-cursus is bestemd voor mensen die schrijven in de brede zin van het woord: bloggers, columnisten, schrijvers, influencers, journalisten, politici, docenten, zakelijke tekstschrijvers, wetenschappers en prozaschrijvers. Zij willen vooral geen saaie teksten schrijven, verzanden in clichés en chaotische teksten produceren. Nee, voor hen gaat het om het vinden van hun eigen stem en stijl. Zij willen het frisse, sprankelende stuk schrijven, hun essayistische kwaliteiten ontwikkelen en vooral willen ze gelezen worden.
Wat leer je?
Elke online schrijfles bestaat uit twee delen: het schrijven en het feedback geven. Aan het schrijven komt als regel een stuk theorie te pas waarbij literatuur wordt bijgevoegd die ertoe doet. De associatie- en schrijfopdrachten die daarbij horen bereiden voor op de slotopdracht. De opdrachten kunnen individueel en interactief zijn.
De feedback van de schrijfdocent is eerst geleide feedback in de vorm van vraag en antwoord. Deze feedback heeft tot doel aan te zetten tot het verbeteren en herschrijven van de eigen essayteksten. Geleide feedback heeft een stimulerende functie en prikkelt de creativiteit. De docent geeft later ook online creatieve en technische feedback om de kwaliteit van de feedback te intensiveren.
De cursist leert zo lezersgericht te denken, schaaft aan de eenvoud en helderheid van zijn taal, streeft naar oorspronkelijk woordgebruik, vermijdt de platgetreden paden van het cliché en vindt stap voor stap zijn eigen stem en stijl.
Wat doe je?
Per les past de cursist technieken toe als beschrijven wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt, vertellen wat je hebt beleefd, beschrijven hoe je iets doet op een gebied waar je goed in bent, argumenteren en overtuigen en vergelijken en contrasten blootleggen.
Bij het toepassen van de schrijftechniek krijgt de cursist elke les een passend essayistisch genre aangereikt. Bijvoorbeeld de column, de blog, het opinieartikel, het mini-essay en het literaire essay.
En dat alles oefen je thuis in je eigen tempo. Per maand betekent het dat de e-cursist 4 à 5 uur besteedt aan de opdrachten.


Aantal lessen:    9
Duur cursus:      9 maanden
Cursuskosten:    € 450,00
Afronding:          Certificaat

Deelname:         Individueel

Docent:              Koos van den Kerkhof

E-cursus essay schrijven

Man Vrouw