Het Schrijflab

E-CURSUS ESSAY SCHRIJVEN

   

Deze e-cursus heeft tot doel schrijvers te stimuleren hun essayistische teksten te verbeteren. Door middel van online associatieopdrachten en schrijfopdrachten leren ze persoonlijker en levendiger te schrijven. Ze maken kennis met associatie- en schrijftechnieken, oefenen met essayistische genres en leren gestructureerd herschrijven.
Voor wie?
De e-cursus is bestemd voor mensen die schrijven in de brede zin van het woord: bloggers, columnisten, schrijvers, influencers, journalisten, politici, docenten, zakelijke tekstschrijvers, wetenschappers en prozaschrijvers. Zij willen vooral geen saaie teksten schrijven, verzanden in clichés en chaotische teksten produceren. Nee, voor hen gaat het om het vinden van hun eigen stem en stijl. Zij willen het frisse, sprankelende stuk schrijven, hun essayistische kwaliteiten ontwikkelen en vooral willen ze gelezen worden.
Wat leer je?
Elke online les bestaat uit twee delen: het schrijven en het feedback geven. Aan het schrijven komt als regel een stuk theorie te pas waarbij literatuur wordt bijgevoegd die ertoe doet. De associatie- en schrijfopdrachten die daarbij horen bereiden voor op de slotopdracht. De opdrachten kunnen individueel en interactief zijn.
De feedback van de docent is eerst geleide feedback in de vorm van vraag en antwoord. Deze feedback heeft tot doel aan te zetten tot het verbeteren en herschrijven van de eigen essayteksten. Geleide feedback heeft een stimulerende functie en prikkelt de creativiteit. De docent geeft later ook online creatieve en technische feedback om de kwaliteit van de feedback te intensiveren.
De cursist leert zo lezersgericht te denken, schaaft aan de eenvoud en helderheid van zijn taal, streeft naar oorspronkelijk woordgebruik, vermijdt de platgetreden paden van het cliché en vindt stap voor stap zijn eigen stem en stijl.
Wat doe je?
Per les past de cursist technieken toe als beschrijven wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt, vertellen wat je hebt beleefd, beschrijven hoe je iets doet op een gebied waar je goed in bent, argumenteren en overtuigen en vergelijken en contrasten blootleggen.
Bij het toepassen van de schrijftechniek krijgt de cursist elke les een passend essayistisch genre aangereikt. Bijvoorbeeld de column, de blog, het opinieartikel, het mini-essay en het literaire essay.
En dat alles oefen je thuis in je eigen tempo. Per maand betekent het dat de e-cursist 4 à 5 uur besteedt aan de opdrachten.


Aantal lessen:    9
Duur cursus:      9 maanden
Cursuskosten:    € 450,00
Afronding:          Certificaat

Deelname:         Individueel


E-cursus essay schrijven

Man Vrouw

SCHRIJVERS ABC Schrijfweek

schrijfweek 2020.jpg

Heb je plezier in schrijven en zoek je naar een ander soort vakantie? Schrijvers ABC geeft je deze zomer de ideale kans om spelenderwijs te leren schrijven in Zuid-Frankrijk. Zesentwintig schrijfopdrachten in zeven dagen. Heerlijk genieten in en moeiteloos schrijven op een relaxte locatie in de Franse Gers.

Je ontdekt hoe het schrijven voor jou werkt, overwint weerstanden en verliest onbezorgd de controle over wat er op papier komt. Je speelt met taal en techniek en doet schrijfervaring op, krijgt inzicht in wat er uit je pen vloeit. Je bewandelt ongebaande paden, schrijft vanuit wonderlijke invalshoeken en overtreft jezelf. Ongemerkt maak je je in een ontspannen sfeer het abc van het schrijven eigen.

De a is van het begrip actie dat de ruggengraat vormt van ieder verhaal. De b is de bron van het woord betekenis dat vraagt waar het verhaal over gaat. De c komt van conflict waar een goed verhaal niet zonder kan. De d staat voor de dialoog die een scène doet spetteren en sprankelen van energie. Schrijvers ABC, een zomerweek schrijven van a tot zet.

Locatie, verblijf en maaltijden

Het Schrijvers ABC wordt gegeven op Ons Schrijvershuis Haersma Staete in samenwerking met coöperatieve uitgeverij In de Rieten Stoel. Haersma Staete is een in de jaren tachtig gebouwde Franse villa in het noorden van de Gers op anderhalve kilometer van het stadje Condom. Haersma Staete heeft eenvoudig ingerichte slaapkamers: vier tweepersoonskamers en één vijfpersoonskamer. 

Het verblijf plus ontbijt en lunch is bij de cursusprijs inbegrepen. Dit is inclusief de koffie, de thee en het water tijdens het schrijven.

In de omgeving zijn veel kleine restaurants waar u ’s avonds kunt genieten van een smakelijke maaltijd. Daar kunnen we als groep reserveren, maar u bent vrij een eigen keuze te maken. Ook is het mogelijk gezamenlijk een uitgebreide borrelhap klaar te maken, of een barbecue te organiseren op Haersma Staete.

Wie, wat, waar en wanneer

Data:                         23 t/m 29 augustus 2020

Locatie:                     Haersma Staete, Condom, Gers, Frankrijk

Kosten Schrijfweek:  € 795,- p.p.
                                  Inclusief logies, ontbijt en lunch.

Schrijfdocent:            Koos van den Kerkhof
Gastheer:                  Peter den Hollander

Aantal deelnemers:   7 - 12

Inschrijven voor:        9 augustus 2020


SCHRIJVERS ABC Schrijfweek 2020

Man Vrouw

SCHRIJVEN NATUURLIJK: maak van je verhaal een belevenis

HS_boek beleving_banner.jpg

Een goed verhaal schetst een ervaring door middel van details. Het creëert een geloofwaardige wereld in fictietaal. Fictietaal, niet vaag maar specifiek, nieuw, interessant en zintuiglijk. Je legt de nadruk op 'de suggestie, de open plek, het ontbrekende, de missing link' zoals Joost Zwagerman schreef. Deze schrijfworkshop daagt je uit de fantasie van de lezer te prikkelen: hoe maak je een verhaal een belevenis?

Wat je doet in de schrijfworkshop:

  • je beschrijft scènes vooral visueel;
  • je maakt belangrijke verhaalscènes spannend door meerdere zintuigen te gebruiken;
  • je schrijft met oog voor het treffende detail;
  • je schrijft suggestief;
  • je creëert een verhaalwereld in beeldende taal, voor de lezer een belevenis.

Wat je leert in de schrijfworkshop:

  • je ziet de wereld met de blik van een schrijver;
  • je vertelt consistent, beschrijft details die er stuk voor stuk toe doen;
  • je weet hoe je gedachten van een personage over een ander personage, een dier of een voorwerp betekenisvol maakt;
  • je legt niet alles uit en prikkelt toch de verbeelding van de lezer;
  • je ontdekt dat schrappen gemakkelijker is dan toevoegen.

Datum:     zaterdag 14 maart 2020

Tijd:          10:00-16:00 uur
Locatie:    
CKE Pastoor Petersstraat 180 5612 LW Eindhoven
Kosten:    € 95,-- (lunch inbegrepen)
Docent:    Koos van den Kerkhof

Aantal deelnemers: 8-12

SCHRIJVEN NATUURLIJK: maak van je verhaal een belevenis 14 maart 2020

Man Vrouw

Logo Kunstkeur.jpg